29 Aralık 2019 Pazar

1999-2019 < Zonguldak

Sergi Odası Zonguldak’ta 20 yılını tamamladı
Zonguldak’ta 1999 yılından bu yana kültür-sanat ortamı hazırlayan Sergi Odası 20 yılını tamamladı.
Fotoğrafçı, Sergi Odası yöneticisi İbrahim Akyürek 20 yılda yapılanları yılın son günü şöyle açıkladı:
Bugüne kadar yüzlerce sergi ve film gösterisini konuk eden Sergi Odası onlarca kültür gezisi, atölye, seminer, söyleşi ve fotoğraf gösterisine ev sahipliği yaptı. Eğitim kurumlarının, kültür ve sanat derneklerinin programlarına etkinlik desteği verdi.
Ayrıca; “Zonguldak Fotoğraf Günleri”, “Çırgan Köyü Sanat Atölyesi”, “Hayatımız Trafik Programı”, “Soğuksu Sahaf Günleri”, ”24+12 Programı”, “Zonguldak Kitapları Sergisi”, “Görsel Sanatlar Kitap Sergisi”, ”Son Dakika Film Gösterileri” başlığı altında toplu etkinlikler gerçekleştirdi. Zonguldaklı yazarların ve Zonguldak’ı yazan yazarların kitaplarından oluşan kitaplığı herkesin kullanımına açtı.
Sergi Odası’nın 2012 yılında, Soğuksu’da (Terakki Mahallesi) kurduğu “Trafik Yol Güvenliği” kitaplığı kitap, dergi, DVD film ve küpürleri ile ülkemizdeki az sayıdaki özel kitaplıklardan biri olma özelliğini taşıyor.

Genç yetenekler ilk sergileriyle konuk oldu

Çocuk ve gençlerin sanat ve el becerisi çalışmalarına özel destek veren Oda; Ada Adıgüzel, Paylaş Kiraz, Bilge Ertaş, Baran Bozacıoğlu ve Ada Koca’nın kişisel; Burak Altın, Alpay Kadakal, Baran Bozacıoğlu ve Arda Cem Koca’nın ortak sergilerine kapılarını açtı. Çırgan Köyü Sanat Atölyesi’nde ve Zonguldak Eğitim Sen’in geleneksel 23 Nisan etkinliklerinde yapılan resim ve el becerilerini sergiledi. İki kez düzenlediği Genç Fotoğrafçılar Sergisi yoğun katılımla gerçekleşti.
Sergi Odası ayrıca, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fotoğraf Kulübü, TED Zonguldak Koleji, Çelikel Lisesi, Kozlu Alpaslan İlköğretim Okulu'nun fotoğraf eğitim programlarına destek oldu. BEÜ Devrek Meslek Yüksek Okulu, Gelik İlköğretim Okulu, Zonguldak İlköğretim Okulu, Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi bünyesindeki sanat haftalarına, Filyos Belediyesi Sanat Buluşmaları'na (2004) öncülük etti, program desteği verdi. 
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Resim Bölümü öğrencilerinin bir dönemlik öğrenci çalışmaları üç ay boyunca Sergi Odası’na renk kattı. Aynı üniversitenin öğrencileri tez çalışmalarında Zonguldak Kitapları Kitaplığı’ndan yararlandı.

Kitap desteği, kültür gezileri, ödüller, fotoğraf günleri
Konuklarının Sergi Odası’na bıraktığı kitap ve DVD filmler gönüllü kütüphane oluşumlarına gönderildi. Bu tür oluşumların sayısı elliyi aştı. Ereğli-Kandilli-Akçakoca, Gökçebey-Çaycuma-Filyos, Filyos-Bartın-Amasra hatlarına yakın çevre kültür gezileri düzenlendi.
Kentin kültür yaşamına değer katanlara verilmek üzere 2012’de Karaelmas İbn-i Sina Ödülü verilmeye başlandı. İbn-i Sina'ya ait "Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder" sözü ödül isminin seçilme gerekçesi oldu. 
Emekli öğretmen, yontu ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik 2012'de İbn-i Sina Ödülü'nün ilk sahibi olurken, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yüce ve Dr.Yücel Namal 2013 yılı, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi, sanatçı Yrd. Doç. Kutlu Gürelli ile gazeteci M.Çetin Sezgin 2014 yılı, karikatürist-yazar Mete Arif Tokmak 2015 yılı ve kent tarihi araştırmacısı, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman 2016 yılı ödülünü aldı. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı ZOKEV’in kent ödüllerini başlatması nedeniyle sonlandırılan ödül 2017’de araştırmacı yazar Erol Çatma’ya verildi.
Zonguldak’ta Sergi Odası tarafından trafik kazalarının nedenlerini sorgulamak amacıyla düzenlenen “Hayatımız Trafik” programında yer alan “Trafik Canavarı” Ödülü, yaratıcı sanatçı yüzlerini "marka yüzü" olarak reklamcıların kullanımına açan ve tüketicileri ikna yolunda hizmet veren sanatçılara verilmek üzere konan "Tüketici Ayartma Ödülü" iki farklı alandaki alışılmış kültürel değerleri tartışmaya açmayı amaçladı.
Zonguldak Fotoğraf Günleri’nin ilki 1990’da Zonguldak Fotoğraf Grubu tarafından düzenlenmişti. Uzun bir aradan sonra Sergi Odası 3 Mart 2010’da 6.Zonguldak Fotoğraf Günleri ile kentin en eski ve en uzun süren bu sanat etkinliğini canlandırdı. 2013'de gerçekleşen 9.Zonguldak Fotoğraf Günleri şimdi kaldığı yerden devam ettirilmeyi bekliyor.
Sergi Odası, 20 yıl boyunca en temel insan hakkı olan düşünce, eğitim ve ifade özgürlüğüne öncelik verdi. Hapishanedeki yazar, gazeteci ve sanatçılara Zonguldaklı yazarların kitaplarını gönderdi. Deli Dalgalar Topluluğu çağrısıyla hapishanelere, Dışarıdaki Gazeteciler Topluluğu’nun çağrısıyla hapishanelerdeki gazetecilere, Kadın Yazarlar Derneği çağrısıyla kadın tutuklulara kitap, kartpostal gönderdi.
Sergi Odası, kişi ve kurumların desteği ile programını oluşturuyor. Kentin emek kültürünü öne çıkarırken, iletişim araçlarının uyuşturucu etkisine, kültürel bozulmaya karşı sanatın toplumsal, ruhsal faydasını savunuyor.