15 Kasım 2018 Perşembe

SergiOdası

Erol Çatma, Sergi Odası'nın konuğu olacak
Kent ve emek tarihi araştırmacısı, yazar Erol Çatma 17 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 16.00'da Sergi Odası'na konuk olacak. Çatma, kendisine 2017 Karaelmas İbn-i Sina Kent Ödülü'nün sunumundan sonra okurlarıyla yapılacak söyleşiye katılacak.
Zonguldak Kömür Havzası üzerine yayınlanmış beş kitabı bulunan Erol Çatma emekli maden işçisi... Bugünlerde Zonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi'nin yeni kitabı üzerinde çalışan Çatma'nın yayınlanmış beş kitabı var: Zonguldak Madenlerinde Hükümlü İşçiler, Kömür Tutuşunca (1965 Madenci Direnişinin Öyküsü)Asker İşçilerZonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi, Birinci Kitap, 1840-1865, Zonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi, Ereğli Maden-i Hümayun İkinci Kitap, 1865-1908. 
Sergi Odası'nın İbn-i Sina Ödülü; kent sınırları içinde bulunduğu ortamda (okulunda, mahallesinde, işyerinde, yöresinde) kültür ve sanatın yaygınlaşması için emek veren, sanatın insanlarla buluşması için gönüllü ortam yaratan kişilere verilmek üzere 2012 yılında ilk kez konmuş, İbn-i Sina'ya ait "Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder" sözü ise, ödül isminin seçilme gerekçesi olmuştu. 
 İlk Ödül 2012'de verildi
Emekli öğretmen, yontu ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik 2012'de Karaelmas İbn-i Sina Ödülü'nün ilk sahibi olurken, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yüce ve Dr.Yücel Namal 2013 yılı, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi, sanatçı Yrd. Doç. Kutlu Gürelli ile gazeteci M.Çetin Sezgin 2014 yılı, karikatürist-yazar Mete Arif Tokmak 2015 yılı ve kent tarihi araştırmacısı, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman 2016 yılı ödülünü aldı.
 İbn-i Sina Kimdir?
İbn-i Sina çağının en önde gelen bilim adamlarından biridir. Yazdığı kitaplardan tüm tıp dünyası uzun yıllar yararlanmış ve pek çoğu da ders kitabı olarak okullarda okutulmuştur. Özellikle tıp alanında geliştirdiği tedavilerle, ölümcül hastalara şifa olmuş ve üstün zekasıyla önemli devlet adamlarını da kendisine hayran bırakmıştır.
İbn-i Sina henüz küçük yaşlardayken, öğrenim hayatında çok zeki olduğu fark edilmiş ve öğretmenlerini de geçerek daha 16 yaşındayken hasta kabulüne başlamıştır.
Tıp alanının yanı sıra, felsefe, astronomi, kimya vb. ana bilim dallarıyla da yakından ilgilenen İbn-i Sina, geliştirdiği fikirlerle yaşadığı çağa adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır. İbn-i Sina günümüz modern tıbbına eserleriyle ışık tutmayı başarmıştır.
 SergiOdası: Çarşı Merkez
Mithatpaşa mah. Zübeyde Hanım Cad. 19 Arı İşhanı Zonguldak (Japon Pazarı’na 20 m. Zafer Eczanesi Üstü)