11 Kasım 2016 Cuma

Ekrem Murat Zaman, "Karaelmas İbn-i Sina Ödülü 2016" sahibi oldu 

Zonguldak'ta 17 yıldır kültür-sanat ortamı sunan SergiOdası'nın dört yıldır verdiği İbn-i Sina Kent Ödülü bu yıl araştırmacı, yazar Ekrem Murat Zaman'ın oldu.
.... 
İbn-i Sina Ödülü; kent sınırları içinde bulunduğu ortamda (okulunda, mahallesinde, işyerinde, yöresinde) kültür ve sanatın yaygınlaşması için emek veren, sanatın insanlarla buluşması için gönüllü ortam yaratan kişilere verilmek üzere 2012 yılında ilk kez konmuş, İbn-i Sina'ya ait "Bilim ve Sanat takdir edilmediği yerden göç eder" sözü ise, ödül isminin seçilme gerekçesi olmuştu.

Zonguldak Meslek Yüksek Okulu Maden Bölümü'nün ilk mezunlarından olan Ekrem Murat Zaman, Zonguldak Maden Müzesi'nin danışmanlığını yaptı. Hazırlıkları biten Müzenin kuruluş süreci boyunca gönüllü olarak yoğun emek vermesiyle ilgi ve destek gördü. Zaman'ın ayrıca Zonguldak kent ve emek tarihi üzerine yayınlanmış makale ve kitapları bulunuyor.

Resmi açılışını bekleyen Müze, Zonguldak kömür havzasında 1840’tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği, üretim sürecinin anlatıldığı Türkiye’nin ilk taşkömürü maden müzesi olma özelliği taşıyor.
İlk Ödül 2012'de verildi
Emekli öğretmen, yontu ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik 2012'de Karaelmas İbn-i Sina Ödülü'nün ilk sahibi olurken, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yüce ve Dr.Yücel Namal 2013 yılı, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi, sanatçı Yrd. Doç. Kutlu Gürelli ve gazeteci, araştırmacı M.Çetin Sezgin 2014 yılı, Karikatürist, yazar Mete Arif Tokmak 2015 yılı ödülünü aldı.

 Ekrem Murat Zaman kimdir?
Tüm yaşamının geçtiği Zonguldak’ta, 1956 yılında doğdu. Zonguldakspor’un futbolcusu olarak Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin sporcu kadrosunda, 1976 yılında iş hayatına başladı. Zonguldak Meslek Yüksek Okulu Maden Bölümü’nün 1977 yılında verdiği ilk mezunlarındandır. Maden Teknikeri olarak 1983 yılında, Türkiye Taşkömürü Kurumu kuruluş sürecinde teknik kadroya geçti. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Zonguldak Mühendislik Fakültesi Maden Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayarak Maden Mühendisi oldu. Yaşam boyu sürecek Zonguldak kent kültürü çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkardığı “Zonguldak Kömür Havzasının İki Yüzyılı” adlı kitabı 2004 yılında yayımlanmıştı. Bu kitabın geliştirilmiş şekli olan “Zonguldak İnsan Mekan Zaman” adlı kitabı ise 2012 yılında yine TMMOB Maden Mühendisleri Odası yayını olarak yayımlandı. “Kömürün Çocukları” adlı bu kitabında ise madencilik faaliyetlerinden başlayarak günümüze kadar geçen süreçte taşkömürü havzasının ülke kalkınmasındaki payını ve gelişimini, Zonguldak’ın madencilik okulunu ve o okulun madencilik tarihindeki önemini anlatıyor. 
Zonguldak Maden Müzesi danışmanlığı görevini tamamladıktan sonra 2016 yılında görev yaptığı kurum Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan emekli oldu (Kaynak: Zonguldak Nostalji).
İbn-i Sina Kimdir?

İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı. Elimizdeki yazıların 150 tanesi felsefe 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu iki eser ortaçağ üniversitelerinde okutulmuştur.